15.12.09

Portraiture - Azhan

Siang tadi aku ke botanikal garden utk photoshoot yang tak berapa habis perancangan lagi. Memang terus ke location and shoot. Tak plan pun nk shoot. Saje2 bosan tak tau nak bwat ape kat rumah alang2 pegi shoot untuk membe punye cover album laa. Die dalam proses untuk mencipta nama sendiri dlm industri muzik. Pergi masuk kawasan hutan dengan seluar short memang satu perkara yang agak menyesal bagi aku untuk hari nie coz nyamuk bersepah! Alamatnye memang menderma darah la aku nie. Balik rumah petang tadi memang merah2 kaki aku.

Shot atas nie taken by Adib. Tengok betapa kelakar nye cara aku amik gambar. Haha.

Lepas abis photoshoot kat dalam hutan dengan kaki dah banyak kesan garu, malam pulak aku terasa nak buat satu lagi session dengan menggunakan teknik CLS. "Always put lighting first, location second", macam mane yang telah diajar oleh Louis Pang waktu aku ke Singapore bulan lepas.

So aku gunakan kawasan belakang rumah aku je and lighting hanyalah bergantung dekat speedlight. Satu lagi tabiat, aku suka shoot dalam kawasan yang kecik coz boleh kembangkan idea. Bayangkan berada dkat kawasan yang lapang and then nk shoot, so u can't really make a full use of the environment. Tak tau laa tapi nie laa pandangan aku. Tapi kadang2 tu aku shoot jugak kat kawasan yang luas. So nie laa dua shot untuk malam ni.

Haa gambar atas nie gambar assistant aku, Adib untuk siang and malam nye photoshoot. Die pun nak bergaya ngan reflector. Haha.

(Banyak nye perkataan "shoot" aku guna dkat post ni)

For Azhan's music page, click here.


FAIZ GHAZALI
Principal Photographer
Faiz Ghazali Photography
Mobile : +6012 382 4382
Email : faizghazali@live.com
Blog : http://faizghazali.blogspot.com
Stock Photo : http://www.flickr.com/faizkecik


Faiz Ghazali | Create Your Badge

1 comments:

ismail December 18, 2009 at 3:10 AM  

nice shots :D